Parkinsontherapie

Parkinsontherapie

Parkinsontherapie, ondersteundend

Door een gebrek aan dopamine in de hersenen ontstaan er problemen als vermoeidheid, langzamer en minder bewegen, zachter en monotoon praten, trillen en stijfheid. Hoe Parkinson precies ontstaat is nog niet bekend en de ziekte is nog altijd niet te genezen. Wel zijn er behandelingen die zich richten op het verminderen van de symptomen en het verlichten van de klachten. Hierbij zijn gezonde voeding en voldoende beweging essentieel.

Wat is parkinsontherapie?

Parkinsontherapie is een vorm van therapie gericht op het verminderen van de symptomen van parkinson en het verlichten van de klachten. Naast eerder genoemde veel voorkomende symptomen kunnen allerlei andere klachten optreden, zoals trager denken, verminderde reuk, slaapstoornissen, obstipatie, stemmingsproblemen en verandering van seksuele behoeften. Deze symptomen treden lang niet bij alle patiënten op. Ook verschilt de ernst van de klachten en het beloop van de ziekte van patiënt tot patiënt. Dit geldt zeker voor patiënten met aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson, de zogeheten atypische parkinsonismen.


Wat doet een parkinson oefentherapeut?

Als u problemen ervaart bij dagelijkse bewegingen, zoals lopen, opstaan uit een stoel en omdraaien in bed, kunt u veel baat hebben bij de oefentherapie. Dat is ook het geval wanneer uw conditie minder wordt of als u nek- of schouderklachten heeft.

Contact met de oefentherapeut is ook zinvol als u vaker valt en juist geneigd bent om minder te bewegen. Dat is begrijpelijk. Actief blijven heeft echter een positieve uitwerking op uw klachten en voorkomt nieuwe bijkomende klachten, zoals broze botten, verstopping of problemen met uw hart.

Aanpak

Tijdens de behandelingen oefent u functionele handelingen en activiteiten uit het dagelijks leven. Bijvoorbeeld het lopen of opstaan uit een stoel. We werken ook aan de voorwaarden om goed te kunnen blijven bewegen zoals balanstraining, spierversterking en verbetering van de mobiliteit.

Wat kunt u zelf doen?

Het gaat erom dat u zich zo goed mogelijk in het dagelijks leven kunt blijven bewegen en dat u op een verantwoorde manier actief blijft. Het is vooral belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Wacht niet tot uw conditie verminderd is, maar houd deze op peil. Zorg dat u voldoende blijft bewegen.

  • Probeer vijf maal per week dertig minuten te bewegen
  • Oefen op uw goede momenten kracht en conditie
  • Doe één ding tegelijk, vermijd dubbeltaken
ParkinsonNet

ParkinsonNet is een netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van parkinsonpatiënten. Rebecca van Laar is met haar Praktijk voor Oefentherapie Cesar te Ede opgeleid en aangesloten bij ParkinsonNet.

ParkinsonNet aangesloten logo

Side Bar